סיור תת קרקעי במאיץ החלקיקים בשוויץ
הפוסט הזה הוא פוסט המשך לפוסט הקודם על ביקור במאיץ החלקיקים בשוויץ. בפוסט הקודם סיפרתי על הסיור שלנו בגלאי אחר, CMS, שהוא הגלאי השני בגודלו במאיץ החלקיקים ב CERN.
היום אני רוצה לספר על הביקור שלנו בגלאי ATLAS שהוא הגלאי הגדול ביותר במאיץ החלקיקים.
גם בביקור הזה ירדנו לעומק 100 מטרים מתחת לאדמה, שם נמצא הגלאי.
אבל לפני שאני אספר על הסיור אני רוצה לספר לכן סיפור קצר על איך הסיור הזה יצא לפועל.
סיפרתי לכן בפוסטים הקודמים שבמשך 5 שנים! מאז שגיליתי לראשונה על המקום הזה שנקרא מאיץ החלקיקים ב CERN לא הפסקתי לשגע את דוד שאני רוצה לראות את הגלאי שהוא עובד עליו מקרוב. כלומר לרדת מתחת לאדמה ולחזות בפלא ההנדסי הזה!
מזכירה לכן שהוא עובד בגלאי הגדול ביותר במאיץ – ATLAS.
זה היה החלום שלי ולא הפסקתי לחזור עליו שוב ושוב ושוב 🙂
אחרי שעשינו את הרילוקיישן לפה העלתי הילוך והמשכתי להזכיר לו שוב ושוב שאני רוצה לראות את הגלאי. ואתן יודעות כבר למה זה לא כל כך פשוט ומאיפה נובע הלחץ שלי.
אי אפשר לראות את הגלאים בזמן שהמאיץ פועל, אבל עושים הפסקה יזומה פעם בשנה ואז יש חלון הזדמנויות מצומצם.
ואז יום אחד דוד מגיע הביתה ומכריז – "נרשמתי לקורס מדריכים כדי שאני באופן אישי אוכל לקחת אותך לראות את הגלאי".
אם זאת לא הוכחה לאהבה אני לא יודעת מה כן 🙂
למי מכן שלא מכירה את דוד באופן אישי, אני אסביר שהוא לא PEOPLE PERSON. הוא לא אוהב לתקשר יותר מדי עם אנשים, הוא אוהב את השקט שלו, לשבת מול מחשב ולעבוד. הוא לא אוהב להציג או להופיע, הוא לא אוהב תשומת לב בכלל, ככה שבשבילו לעשות קורס מדריכים, שזה אומר להציג ולהסביר דברים לאנשים זרים, איך נגיד זה לא בדיוק ה CUP OF TEA שלו 🙂
אבל הייתה לו משימה – להגשים לי חלום – וזאת הדרך שבה הוא בחר לעשות את זה – ואין לי מילים תאר את ההתרגשות שלי והאהבה והערכה אליו ♥
זמן קצר אחרי הוא הלך ללמוד איך להדריך על הגלאי ועוד כל מיני נהלים של מדריכים. אחרי שסיים את הקורס שיבץ אותנו בלו"ז וכל מה שנשאר לנו זה לחכות בהתרגשות לסיור 🙂
סתם לא באמת, הוא יכול לקחת עד 12 אנשים לסיור אז הזמנו חברים וחברים של חברים ובאמת היינו 12 אנשים בסיור, כי זאת הזדמנות ממש נדירה ועוד עם מדריך בעברית!
אין מדריכים בעברית ב CERN. ומאז שהוא עשה את הקורס הוא מאוד מבוקש 🙂 מזל שהמאיץ פועל כרגע ואי אפשר לרדת מתחת לאדמה. ההכשרה של המדריכים היא נפרדת עבור כל מתקן במאיץ, כיוון שדוד עשה הכשרה רק עבור הגלאי ATLAS, הוא לא יכול להדריך בסיורים אחרים.
איך להזמין סיור תת קרקעי במאיץ החלקיקים בשוויץ?
גלאי ה ATLAS נמצא באתר המרכזי של מאיץ החלקיקים, CERN, בשוויץ, לכן צריך להכנס לאתר הראשי בקישור.
יש 2 אפשרויות לביקור:
- אם אתן קבוצה של מעל 12 משתתפות אתן יכולות לתאם ביקור, אבל כדאי ליצור עם CERN קשר לפחות 9 חודשים מראש.
- אם אתן קבוצה של פחות מ 12 משתתפות, אתן צריכות פשוט להגיע לקבלה להרשם לסיור הבא שיוצא, אין הרשמה מראש, ותמתינו מקסימום שעה. באתר יש גם טבלה של שעות הסיורים והשפות שבהם מועברים הסיורים, רוב הסיורים באנגלית. שימו לב! גם אם אתן מגיעות בזמן שהמאיץ בהפסקה, הסיור לא יהיה תת קרקעי, יש הרבה ביקוש ויש עדיפות לאנשים מהתחום.
אם אתן רוצות לוודא שהסיור יהיה תת קרקעי כדאי שתתארגנו לקבוצה של 12 משתתפות ותתאמו מראש, או דברו איתנו, אולי דוד יסכים להדריך 😉
או המלצה שלי, תתאמו סיור בגלאי הקטן יותר CMS, פרטים עליו תוכלו למצוא בפוסט הקודם שלנו. הסיור שם הוא טוב יותר כי הוא בנוי בצורה טובה והוא פשוט מוצר תיירותי מעולה!
מה כולל הסיור במאיץ החלקיקים?
ביקור בסינכרוציקלוטרון, בחיי שלא קיללתי אתכן הרגע, זה מקום אמיתי, זה המאיץ הראשון שנבנה ע"י CERN ופעל בין השנים 1957 ל 1990.
אחרי הביקור בסינכרוציקלוטרון, אני מתלהבת מהמילה 🙂 ממשיכים למרכז המבקרים של ATLAS, שם המדריך יספר על הגלאי, תראו סרט ותוכלו לראות את מרכז השליטה והבקרה של ATLAS, אי אפשר להכנס פנימה, רק מבחוץ.
לאחר מכן תוכלו להמשיך באופן עצמאי לGLOBE, עליו כתבתי בפוסט הראשון בסדרה.
מה רואים בסיור התת קרקעי במאיץ החלקיקים בשוויץ?
חזרה לעניינינו, הסיור התת קרקעי.
אנחנו התחלנו את הסיור מהסבר קצר של דוד על מה אנחנו הולכים לראות, ומה המטרה של הגלאי ATLAS. מזכירה לכן שיש 4 גלאים גדולים, לכל גלאי מטרה אחרת.
ATLAS הוא גלאי כללי, לכל סוגי החלקיקים והחומרים הנפלטים בהתגשויות.
אחר כך ירדנו במעלית, לעומק של 100 מטרים לראות את הגלאי מקרוב. בגלל שהוא כל כך גדול קשה מאוד לתפוס את כולו ולצלם תמונה נורמלית. גם יש שטח קטן מעין מרפסת מגודרת שאפשר לעמוד עליה, אי אפשר לטייל בחופשיות באזור, מסיבות בטיחות ועוד סיבות ברורות. אז אם אתן רוצות לראות עוד כדי להבין את הגודל ובכלל את כל הלוגיסטיקה המטורפת במאיץ החלקיקים, תבואו לבקר אותי בפייסבוק או באינסטגרם, או בטיקטוק 🙂 לשם אני מעלה סרטונים.
אני חייבת לספר לכן קצת על הגלאי כדי שתבינו למה אני כל כך מתלהבת מהפלא הזה, וזה לא רק ברמת המדע אלא מבחינת ההישג האנושי, זה מדהים אותי כל פעם מחדש!
קצת פרטים טכניים על ATLAS:
- מידות הגלאי: 25 מטר קוטר ו46 מטר אורך
- מיקום הגלאי: בעומק 100 מטר מתחת לאדמה
- משקל הגלאי הוא כ 7000 טון, בדומה למגדל אייפל
- כל שניה מתרחשות מעל מיליארד התנגשויות
- כ 6000 משתתפים ומעל 3000 מדענים חוקרים בניסוי מ 42 מדינות ברחבי העולם!
תמונות מהסיור התת קרקעי במאיץ החלקיקים בשוויץ
לסיכום, כל המידע שאתן צריכות לסיור תת קרקעי במאיץ החלקיקים בשוויץ
עונה מומלצת
כל השנה בכל מזג אוויר
שעות פתיחה
הסיורים מתקיימים בשעות 9:00-16:30
הזמנות מחירים
בחינם, עבור כמות משתתפות מתחת ל 12 אין צורך להזמין רק להגיע לקבלה- זה לא יהיה סיור תת קרקעי. עבור קבוצות מעל 12 משתתפות, יש לתאם מראש לפחות 9 חודשים לפני.
ציוד
אין צורך בציוד מיוחד, תקבלו את כל מה שצריך בכניסה.
רמת קושי
פיזית - קל הפיזיקה - קשה 😉
מתאים לילדים?
מומלץ מגיל 14
מיקום
חניה
יש חניה בחינם ליד הכניסה, מומלץ להגיע בתחבורית ציבורית מג'נבה, טראם 18.
אהבתן?
מה דעתכן?
תרצו להגיע לסיור תת קרקעי במאיץ החלקיקים בשוויץ? או לסיור רגיל מעל הקרקע??
אם יש לכן שאלות, מוזמנות לשאול בתגובות או לדבר איתנו 🙂
עד הפעם הבאה,
Cheers
מוזמנות לקרוא על עוד טיולים שלנו
טיול בדרום צרפת שייט ממרסיי לפארק לאומי קאלאנקס
נסענו לטיול בדרום צרפת מחוז פרובאנס והחלטנו לעשות שייט ממרסיי לפארק לאומי קאלאנקס אזור של מפרצים וצוקים בים, ממליצה לכן גם 🙂
ביקור במאיץ החלקיקים ב CERN
למה כדאי לכן להגיע לביקור במאיץ החלקיקים גם אם אתן לא מתעניינות במדע. זה אחד המקומות המרשימים בעולם מכל כך הרבה סיבות מעבר למדע.
טיול בדרום צרפת מחוז פרובאנס שמורת קמארג
נסענו לטיול בדרום צרפת מחוז פרובאנס לשמורת קמארג CAMARGUE, פגשנו פלמינגו ועוד הרבה ציפורים מיוחדות, טיילנו בחומות עתיקות וראינו אגמים ורודים, זה אחד האזורים המיוחדים שטיילנו בהם, ממליצה לכן גם 🙂
תודה על הפירוט! נראה מעניין ואני רוצה לקחת גם את המשפחה. אפשר גם להזמין סיור פרטי באטלס אצל דוד? אנחנו 10 אנשים.
בשמחה 🙂 זאת באמת חוויה מדהימה! דברו איתנו כשאתם באזור ונשתדל לעזור 🙂
כמה למדתי מהטיול שלכם! בהחלט עושה חשק לראות במציאות 🤗