סיור תת קרקעי בגלאי CMS ב CERN
הפוסט הזה הוא פוסט המשך לפוסט הראשון שלנו על ביקור במאיץ החלקיקים ב CERN, שם סיפרתי על ההיסטוריה של המאיץ ולמה הוא כל כך מלהיב אותי, מסיבות מעבר למדע.
היום אני רוצה לספר על הביקור שלנו בגלאי CMS שהוא הגלאי השני בגודלו במאיץ. הביקור הזה כלל ירידה לעומק 90 מטרים מתחת לאדמה, שם נמצא הגלאי, סרט הסבר וביקור בחדר הבקרה. בסיור שלנו היו עוד קצת הפתעות אבל זה היה מצב לא שגרתי ומאוד יוצא דופן – אפרט בהמשך.
במשך 5 שנים! מאז שגיליתי לראשונה על המקום הזה שנקרא מאיץ החלקיקים ב CERN לא הפסקתי לשגע את דוד שאני רוצה לראות את הגלאי שהוא עובד עליו מקרוב. מזכירה שהוא עובד בגלאי הגדול במאיץ ATLAS. זה היה החלום שלי ולא הפסקתי לחזור עליו שוב ושוב ושוב 🙂 אחרי שעברנו לפה העלתי הילוך והמשכתי להזכיר לו שוב ושוב שאני רוצה לראות את הגלאי. רק שתבינו, מה הביג דיל, אי אפשר לראות את הגלאים בזמן שהמאיץ פועל, אבל עושים הפסקה פעם בשנה ואז יש חלון הזדמנויות מצומצם. בגלל זה הלחץ שלי היה עוד יותר גדול, שנצליח לעשות את הסיור בזמן. בפוסט הבא אני אספר לכן מה דוד עשה כדי להגשים את החלום שלי, בפוסט הזה אספר על הביקור שלנו בגלאי אחר, טיפה קטן יותר אבל אפשר לאמר שהסיור בו היה מהנה לא פחות אולי אפילו יותר.
נתחיל מהסידורים הטכניים:
איך להזמין סיור תת קרקעי בגלאי CMS ב CERN?
תתחילו מלהכנס לקישור הזה לאתר של גלאי ה CMS. באתר תמצאו תיאור של הסיור, ואפשרות לשלוח מייל למארגנים כדי להזמין סיור. הם ממליצים ליצור קשר לפחות שבוע מראש, אני הייתי יוצרת קשר חודש מראש לפחות! במיוחד אם אתן קבוצה גדולה מעל 12 משתתפות.
אנחנו גם פנינו אליהם בדרך הזאת וקיבלנו תאריך סיור חודש קדימה בערך.
שימו ♥ הירידה מתחת לאדמה אפשרית רק מעל גיל 16.
מזל שאמא שלי הייתה פה בדיוק בהפסקה של המאיץ 🙂
אז אחרי שתיאמנו סיור ובייביסיטר 😉
נסענו לאתר של CMS, שימו לב שהאתר נמצא במיקום שונה מהאתר הראשי של CERN. הוא נמצא בשטח צרפת ליד עיירה בשם CESSY. יהיה מיקום מדוייק בסוף הפוסט.
בכניסה לאתר פוגשים את המדריך ומקבלים אישורי כניסה, משם ממשיכים לתוך המתקן לסרט וידיאו שמסביר על המקום ועל CERN באופן כללי.
מה רואים בסיור התת קרקעי בגלאי CMS ב CERN?
אחרי סרטון ההסבר, קיבלנו הנחיות בטיחות וקסדות ויצאנו לדרך.
לאורך כל הסיור, איפה שלא היינו יש פוסטרים עם מידע ומייצגים שונים של חלקים מהגלאי או דגמים מוקטנים.
הגישה לגלאי היא במעלית שהורידה אותנו לעומק של כ 90 מטרים מתחת לאדמה. גם במעלית יש פוסטרים עם הסברים.
מהמעלית בדרך לגלאי עוברים בחדר השרתים. זה בעצם חדר גדול מאוד, מאוד! שבו יש כמות בלתי נתפסת של מחשבים ושרתי אחסון בהם מאחסנים את כל המידע שהגלאי אוסף בהתאם לאלגוריתמים אותם מריצים המחשבים. תראו מי זאת שמבינה בכל הדברים האלה? חחח 🙂 דוד עובד על אחד האלגוריתמים האלה, אני ארחיב על זה בפוסט הבא שיהיה על הסיור ב ATLAS שם דוד עובד.
מחדר השרתים אחרי אינסוף דלתות עם אזהרות קרינה עליהן, מגיעים סוף סוף לגלאי!
כשהמאיץ בהפסקה, פותחים את הגלאי וניתן לראות ממש את הצינור הקטן בו מאיצים את החלקיקים, אגב בתוך הצינור הזה יש בעצם 2 צינורות 🙂 אם יעניין אתכן אני ארחיב את ההסבר על הפיזיקה.
המחזה מרשים ביותר! באמת! הגודל של הגלאי הוא 15 מטרים גובה ו 21 מטרים אורך ועמדת התצפית היא בערך באמצע הגלאי, אי אפשר לראות את כל הגלאי אבל ממש מרגישים את הגודל המרשים שלו, ואני מזכירה שהוא רק השני בגודלו! אפשר גם לראות את התעלה האנכית שדרכה הכניסו את כל חלקי הגלאי. הגלאי מורכב מ 15 חלקים, בעצם פרוסות, שאותן הורידו דרך התעלה והרכיבו ביחד מתחת לאדמה. נשמע מדע בדיוני נכון?
מה שמדהים אותי כל פעם מחדש זה לא רק העוצמה והגודל של כל המתקנים ב CERN אלא שכל המחקר והבנייה מתבצעים ע"י כמות מטורפת של א/נשים מכל העולם וכולם משתפים פעולה בצורה כל כך טובה ומדוייקת למען הצלחת הפרוייקטים השונים. זה מדהים אותי אישית יותר מכל תגלית מדעית, סיחה לא מתכוונת לזלזל במחקר, אני פשוט PEOPLE PERSON, אני יותר מרותקת מהא/נשים שגורמים לכל הפלא ההנדסי הזה לעבוד 🙂 ואם המילים שלי לא מספיק הרשימו אתכן אני אתן לתמונות ווידיאו להרשים אתכן.
תמונות מהסיור התת קרקעי בגלאי CMS ב CERN
אחרי שהתלהבנו והצטלמנו בגלאי עלינו חזרה לפני הקרקע וביקרנו בחדר הבקרה. אחרי עוד קצת צילומים והסברים התחיל האשקן – האזעקות התחילו לפעול! לא לחצנו על כלום! נשבעת!
המשמעות הייתה פינוי מהיר מהמתקן תוך קולות אזעקות חזקות – חוויה מעניינת במיוחד עבור ישראלים ש"רגילים" לאזעקות.
כשיצאנו גם זכינו למופע קצר של יחידת הכבאים של CERN, כן יש להם יחידה משלהם, והיום אנחנו גם חברים של שניים מהצוות 🙂
לסיכום, כל המידע שאתן צריכות לסיור תת קרקעי בגלאי CMS ב CERN
עונה מומלצת
כל השנה בכל מזג אוויר
שעות פתיחה
בתיאום מראש
הזמנות מחירים
בחינם, חובה לתאם סיור לפחות חודש לפני בקישור
ציוד
אין צורך בציוד מיוחד
רמת קושי
פיזית - קל הפיזיקה - קשה
מתאים לילדים?
לצערי לא, הסיור התת קרקעי הוא מגיל 16
מיקום
חניה
יש חניה בחינם ליד הכניסה
אהבתן?
מה דעתכן?
תזמינו סיור תת קרקעי בגלאי CMS ב CERN?
אם יש לכן שאלות, מוזמנות לשאול בתגובות או לדבר איתנו 🙂
עד הפעם הבאה,
Cheers
מוזמנות לקרוא על עוד טיולים שלנו
מלונות מומלצים בג'נבה והסביבה
רוצה לטייל בג'נבה והסביבה? אני מציעה לשקול לינה מחוץ לעיר. בפוסט הזה אפרט על מלונות מומלצים בג'נבה והסביבה, למה ואיפה לישון.
טיול בדרום צרפת מחוז פרובאנס שמורת קמארג
נסענו לטיול בדרום צרפת מחוז פרובאנס לשמורת קמארג CAMARGUE, פגשנו פלמינגו ועוד הרבה ציפורים מיוחדות, טיילנו בחומות עתיקות וראינו אגמים ורודים, זה אחד האזורים המיוחדים שטיילנו בהם, ממליצה לכן גם 🙂
ספא בשאמוני – גן עדן במרחק טיסה קצרה
חברות שלי פינקו אותי במתנה – כניסה לספא בשאמוני, לא תיארתי לעצמי שאגיע לגן עדן! אתן חייבות לבקר ואולי תצטרפו אלי לביקור בחורף?
פוסט מעניין מאד! המחקר ב CERN מרתק וחשוב מאין כמוהו. בכל מקרה, עשית לי חשק לבקר במאיץ. האם הסיור באנגלית או בצרפתית? תודה רבה.
הי יעל, איזה כיף שהתחברת! המחקר ב CERN מלהיב אותי ברמות שקשה לתאר ואני לא מבינה כלום בפיזיקה 🙂 הביקור ממש שווה לדעתי את כל התכנון מסביב. הסיורים הם גם באנגלית וגם בצרפתית, יותר באנגלית. מוזמנת לעדכן אותי כשתהיי באזור ואשמח לסייע בארגונים 🙂