מסגרות אלטרנטיביות במערכת החינוך בצרפת

דעתינו על מערכת החינוך בצרפת ובכלל

הפוסט הזה הוא המשך לפוסט הראשון שפרסמנו על מערכת החינוך בצרפת, ממליצה לקרוא אותו קודם כדי לקבל קצת מידע על מערכת החינוך הציבורית בצרפת.

חשוב לי לציין גם שאנחנו מאמינים שהחינוך של הילדים מתבצע בעיקר בבית והדמויות החינוכיות העיקריות של הילדים צריכים להיות ההורים. כל הערכים והידע שחשוב לנו שהילדים שלנו ילמדו אנחנו מלמדים בבית ומשתדלים להוות מודל לחיקוי.

אנחנו מאוד מתחברים לגישה המונטסורית ומשתדלים ליישם כמה שיותר ממנה בבית.

מבחינתנו מערכת החינוך היא מערכת שמסייעת בתהליך הלמידה, היא טובה בעיקר להשתלבות חברתית, היא מאפשרת התנסויות שקשה לייצר בבית וגם להחשף למגוון של דיעות ורעיונות.

ההחלטה להכניס את טום ובהמשך את אמה למסגרת בצרפת נבעה מהרצון שילמדו את השפה הצרפתית וגם עבורנו שתהיה מסגרת שנוכל להשתלב דרכה בקהילה.

היום אנחנו יכולים לאמר שההחלטה הייתה טובה והצלחנו במשימה 🙂

בית ספר מונטסורי בצרפת

איך מצאנו את מקומינו במערכת החינוך בצרפת?

כתבתי בפוסט הקודם שפניתי להתייעץ עם קבוצה מקומית בפייסבוק כי רציתי למצוא מסגרת אלטרנטיבית במערכת החינוך בצרפת​, לצערי שוויץ לא הייתה אופציה מטעמי תקציב.

שני דברים טובים יצאו מההתייעצות הזאת, פנו אלי בפרטי שתי נשים ישראליות שאחת מהן הפכה לחברה שלי פה וזה מדהים ואני אפרט על זה בפוסט אחר, השניה סיפרה לי על בית הספר שרשמנו אליו את טום 🙂 היא שלחה לי כמה קישורים לבתי ספר פרטיים, נכנסתי לקרוא עליהם, ולהבין אם הם בכלל במסגרת התקציב שלנו. עוד לפני שעברנו לפה, ראינו שיש מסגרת פרטית לעובדי CERN וויתרנו עליה כי המחיר שם התחיל מ 1600 יורו או פרנק, שזה יותר מהשכירות שלנו פה 🙂

כשהתחלתי לקרוא על בית הספר של טום נמרח לי חיוך ענק על הפנים, וככל שהמשכתי לקרוא התלהבתי יותר ויותר ולא האמנתי שקיים מקום כזה קרוב אלינו.

למזלנו הם בדיוק פרסמו תאריך ליום פתוח, נרשמנו והגענו כמובן, כל זה היה ממש תוך שבוע וקצת.

תמונות מהיום הפתוח

התרשמנו מאוד ביום הפתוח, לא הפסקנו להתלהב מכל דבר שהם סיפרו והראו.

עוד למזלינו בדיוק התקרב חופש חג הפסחא ובבית הספר הזה הם מפעילים קייטנות בחופשים, החלטנו לנסות ורשמנו את טום לקייטנה שבועיים.

הלו"ז של הקייטנה שונה מהלו"ז של הלימודים, היא פועלת 5 ימים בשבוע, ימים ארוכים מ 8:30 עד 16:30 בלי הפסקת צהריים, הילדים אוכלים בקייטנה. כל שבוע היה מוקדש לנושא אחר וכל יום היה מלא בפעילויות כייפיות כמו הכנת עוגיות, פעילויות יצירה שונות, משחקים כמו חפש את המטמון, נגינה על כלים שונים וכמובן טיפול בחיות. יום אחד בשבוע הוקדש לטיול ביער בדיוק כמו בתוכנית הלימודים הרגילה.

חשבנו שזאת תהיה דרך טובה לגרום לטום לאהוב את המסגרת ולרצות ללכת בשמחה וכך היה 🙂

בסוף היום הראשון, הוא חזר שמח ויותר לא חזר לבית הספר הציבורי.

במהלך היום הפתוח שאלנו אם אפשר יהיה לרשום אותו באמצע השנה, בהתחלה הצוות חשש שטום אולי לא ישתלב עם הכיתה שהתגבשה כבר, הסברנו שהוא היה בבית הספר הציבורי פחות מחודש לפני שהגענו אליהם, ככה שלא היו לו שם שום קשרים משמעותיים ולא הספיק להתרגל למערכת החינוך הציבורית. ההפך טום היה שנתיים בגן בגישה מונטסורית בישראל ולכן היה רגיל לגישה והרגיש כל כך בנוח בבית הספר החדש. הם אישרו ואנחנו שמחנו מאוד 🙂 

מה אהבנו במסגרת האלטרנטיבית לעומת מסגרת ציבורית במערכת החינוך בצרפת ?

מדובר בבית ספר אלטרנטיבי, שפועל בעיקר לפי הגישה המונטסורית איתה הם משלבים עוד 2 גישות שאנחנו פחות הכרנו והגישה הרביעית וזאת שהלהיבה אותנו יותר - חיבור עם הטבע!

בית ספר דו לשוני

תוכנית הלימודים של בית הספר היא דו לשונית, יש מורה מובילה שהיא מדברת בעיקר בצרפתית ועוד מורה שהיא מדברת עם הילדים רק באנגלית. כל הצוות יודע לדבר גם באנגלית וגם בצרפתית. ומתאימים את השיחה לצרכים של הילדים. טום ידע אנגלית אז בהתחלה דיבר רק אנגלית היום הוא מדבר גם וגם 🙂

יום לימודים בטבע

בית הספר פועל 4 ימים בשבוע כמו מערכת החינוך הציבורית של צרפת, ומתוכם יום אחד, כל יום שישי הם יוצאים לחצי יום ביער! 

טיפול בחיות

בשטח בית הספר יש חווה קטנה עם חיות שהילדים מטפלים בהם כל יום, זה חלק מתוכנית הלימודים!
חשוב לי להדגיש שזאת לא פינת ליטוף, הילדים לומדים לכבד את הצרכים של החיות, לתת להם את המרחב שלהן, הם לא נכנסים סתם ככה לשטח שלהן, הם לומדים איך מחזיקים ומטפלים בצורה שתהיה נעימה לחיה.

מעורבות הורים וקהילה

כמו שכתבתי מקודם, המטרה שלנו הייתה גם להשתלב בקהילה דרך בית הספר.
בחוזה עם בית הספר הם מודיעים שהם יבקשו מההורים להתנדבר לכל מיני פעילויות בבית הספר וגם לתחזוקה שלו ושל החווה ומבקשים לפנות לזה זמן.
אני הצטרפתי לטיולים שלהם ביער, בטיולים נוספים שעשו וגם עזרתי להם בתחזוקה של האתר שלהם 🙂 כל אחד תורם מזמנו כמה שהוא יכול ובהתאם לכישורים שלו. בנוסף בסוף כל יום אפשר להגיע ולשבת בגינה בזמן שהילדים משחקים ולשתות ולנשנש אוכל שנמצא במקרר הקהילתי, שכל אחד תורם אליו כסף .

תוכנית לימודים מותאמת אישית ותקשורת עם הצוות

בית הספר פועל לפי הגישה המונטסורית ולכן מתאים לכל ילד תוכנית לימודים בהתאם להתקדמות שלו.
שנה שעברה בזמן שכל הילדים היו בפעילות רגועה בצהריים (חלק מהילדים ישנים שנ"צ) המורה המובילה הייתה לוקחת את טום ועובדת איתו באופן אישי כדי לשפר את הצרפתית שלו.
בסוף השנה היה לנו מפגש ארוך מאוד (הרבה מעבר לזמן המוקצב) שבו המורה תחקרה אותנו לפרטי פרטים מה טום יודע ואיך היא תתאים את תוכנית הלימודים אליו, לדוגמה קריאה וכתיבה, אמרנו לה שטום למד מגיל 3 לקרוא ולכתוב ברוסית והיא שאלה אותנו איך לימדנו אותו, איך קוראים וכותבים ברוסית (כמו שזה נשמע), באיזה כיוון? (משמאל לימין בניגוד לעברית) איזה אותיות יש להן צליל דומה וכו' ואחרי כל זה הדריכה אותנו מה אנחנו יכולים לעשות בחופש כדי לקדם את טום.
איפה יש דברים כאלה???
גם תקשורת באופן שוטף הרב יותר קלה פה, יש קבוצת וואטסאפ של עדכונית מצוות ההוראה ויש קבוצה בטלגרם להורים. דומה לישראל 🙂

הצלחה

באמת שלא יכלתי לדמיין לעצמי מסגרת יותר טובה. בית הספר לא מושלם, אבל הוא בהחלט עונה על כל הצרכים שלנו.
בסוף שנה שעברה אחרי שהיה רק חודשיים במסגרת, טום השתתף בכל הצגות סוף השנה ושר ביחד עם כל הילדים. השנה אחרי חודשיים בגן המורות אמרו לנו שהוא מדבר צרפתית מאוד טוב. היום אנחנו בקושי מבינים אותו מרוב שהוא יותר מתקדם מאיתנו. הוא גם לומד לקרוא ולכתוב בצרפתית ובגדול מרגיש שם כמו בבית 🙂
אנחנו מאוד מרוצים שהצלחנו למצוא מסגרת אלטרנטיבית במערכת החינוך בצרפת,
ואם אתן במקרה באזור ומעניין אתכן איפה קורה כל הקסם הזה, אתן יכולות ללחוץ על הקישור וזה יעביר אתכן לאתר של בית הספר ותוכלו להתרשם בעצמכן
או לחפש ECOLE ALTERNATIVE DU PAY DE GEX

מערכת החינוך בצרפת
תכירו זאת בברלי, הקמע של בית הספר 🙂
מערכת החינוך בצרפת
כבשים מסתובבות בחצר המשחקים זה נורמלי 🙂

מתישהו בעתיד אני אכתוב גם על כל הדברים המצחיקים והמביכים שקרו לנו במסגרת בית הספר, עד אז אני מצרפת עוד תמונות להכניס אתכן לאווירה 🙂

אהבתן?

מה דעתכן על חינוך אלטרנטיבי?

מוזמנות להגיב או לדבר איתנו ונשתדל לענות מהר 🙂 

עד הפעם הבאה,

Cheers

2 Responses

  1. תודה רבה על כל המידע והפירוט, נראה לא פחות ממדהים.
    הקישור לפוסט הראשון על מערכת החינוך הצרפתית שבור ולא עובד, אשמח מאוד לקרוא אותו.
    מיה

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.